Anècdotes i costums

Diversos fets relatats per mosqueters veterans

  1. Sobre l'any 1924 aproximadament, l'inici de la disparà del dia de Moros i Cristians, es feia en la plaça d'Ereta de Penya. En esta plaça i en la seua part Sud, hi havia uns escalons i en un d'ells hi havia un visible senyal, en la que el Mosqueter més antic, obligava el jove Mosqueter que per primera vegada dispararia, ho fera sobre el dit senyal, xafant-la amb el peu esquerre; llavors el jove preguntava el motiu d'aquell costum i l'antic li deia: "PERQUE AÇI, DISPARÀ EL PRIMER TRO, M'AGÜELO", frase esta que ha quedat per sempre entre el vocabulari dels Mosqueters.
  2. L'any 1922, amb motiu de la famosa vaga de Beneyto i per circumstàncies que no ens afecten, la Filà de Marrocs, no va prendre part en les Festes, i els Mosqueters es van veure en alguna obligació d'eixa Filà, com va ser l'arreplega de la Mahoma, al final de l'acte de l'ambaixada a la vesprada.
  3. En els temps de la joventut del “TIO GOSTÍ l'ALADRER”, tenia per costum, reunir els seus companys de la filà, en sa casa el dia de Sant Blai, a la vesprada, invitant-los a diverses pastes i un aiguardent elaborat per ell, fet basant-se en flor d'espígol, romer i sàlvia, i que indubtablement pot ser l'origen del famós "HERBERET DE BOCAIRENT".
  4. En les Festes de 1940, va ser beneïda l'actual imatge de Sant Blai, ja que l'anterior va ser destruïda en 1936, i el seu cost va ser sufragat per la senyora Josefa Castelló Cabanes, viuda del què va ser un gran Mosqueter, Luis Vañó Pascual, i el dia de l'Entrà, a la vesprada, es va efectuar el trasllat de la dita imatge des de la casa d'esta senyora fins a l'Església. Es van presentar els Granaders per a portar-la i a pesar de les seues protestes, ja que la senyora Josefa va ser enèrgica en la seua postura i va dir que la imatge de Sant Blai, eixia de sa casa portada per Mosqueters fins a l'Església, o la imatge no eixia de sa casa. Els Mosqueters per primera i única vegada van ser els portadors de Sant Blai, tots els Mosqueters d'aquells anys, van vestir el trage de fester al matí per a esta efemèrides. Mossèn Sixto, va ser qui va beneir la dita imatge de Sant Blai.
  5. En 1944, hi havia gran il·lusió per fer grans "CORDAES", prova d'això, és la foto que guardem en el nostre arxiu de cinquanta dotzenes de coets, havent-hi altres anys que es va superar amb escreix esta quantitat.