Anècdotes i costums

La Bandera

Es desconeix la data de confecció de la primitiva bandera de la filà però es pot associar quasi amb un mínim error a l'any 1859, al passar la festa de Soldadesca a Moros i Cristians.

A un costat, la bandera portava brodada una imatge de Sant Blai, dins d'una orla antiga, i a l'altre costat hi ha brodat un Mosqueter, en actitud d'efectuar el tir de mosquet, també dins d'una orla.

Estos brodats poden veure's, en una vitrina en el nostre Maset. Esta bandera va ser restaurada l'any 1944, concretament la tela, el galó i el pal, perquè el primer era de fusta, canviant-lo per un de metall, i respectant-se els brodats primitius. Padrins d'esta restauració i benedicció efectuada el dia 2 de febrer a les dotze del matí, van ser, el llavors núm. 1 de la filà, Tomás Vañó “El Tio Tomás Nina”, i Sra. Joaquina Payá, esposa de l'alferes d'eixe any, Luis Ferre Martín.

El Dia del Ciri dels Mosqueters de 1980, va ser beneïda una nova bandera en substitució de la primitiva, ja que es va pensar en guardar els primitius brodats de les efígies de Sant Blai i del Mosqueter i que no s'espatllaren per la pluja i inclemències de l'hivern.

Padrins d'esta bandera, van ser el Mosqueter i núm. 1 de la Filà, Francisco Vañó Mora, portant la clàssica capa espanyola, i la Mosquetera Susana Giner Doménech, amb teula i mantellina, i  actuant de banderer el també Mosqueter Cipriano Beneyto, també amb capa espanyola.