La Filà

El Maset

 

Com que antigament a la Filà eren pocs els components, no tenien local propi. Es reunien durant tot l'any en casa del capità, que junt al sergent de la filà eren els seus dirigents i responsables.
Els mosquets, espases, motxilles, davantals, barbes, bandera i capes dels capitans es guardaven en casa del mosqueter "el tio PEPE VICENT EL FUSTER".

El 30 de març de 1934, es va comprar una casa a la senyora Vicenta Ferre Gómez, al carrer Ereta de Penya, núm. 3, a nom de Francisco Beneyto Llácer i altres mosqueters.

Degut al creixement de la Filà, el dia 31 de gener de 1969, nit del ciri dels mosqueters, es van beneir i inaugurar les obres d'ampliació del vell maset, acte presidit per les autoritats locals i pels membres de la Filà. Es posava punt i final a la tradició de tindre el músic a casa.

Com que la capacitat del maset del carrer Ereta de Penya, 80 m2, va quedar insuficient per a albergar al 204 mosqueters que estaven apuntats el 1984, es van iniciar gestions per a la compra dels locals de la fàbrica de Mestre, a la Baixada del Sant Crist. El 19 de gener de 1985, dissabte, a les 19.30h, Francisco Ferre Mora va tancar la porta del vell maset, i desprès d'una missa d'acció de gràcies i en sufragi dels mosqueters difunts, es va inaugurar el nou maset al carrer Baixada del Sant Crist, núm. 6, a la que assistiren la Filà, autoritats, Junta de Festes, presidents i la banda de música de Rafelguaraf, que es va oferir per aquesta inauguració.