La Filà

  • Home
  • La Filà
  • Història

Història

Els Mosqueters son una filà (agrupació o comparsa) de les festes de Moros i Cristians de Bocairent. Els seus origens es perden en la soldadesca dels segles XVI i XVII i en 1859 adopta la seua forma actual.

Conforme a les ordres i pragmàtiques reials de 1597 i 1629, essent Virrei el Duc de Arcos, es van crear les milícies del Regne de València, compostes per companyies de 100 soldats, armats de trenta piques, quaranta-cinc arcabussos i vint-i-cinc MOSQUETS, sent obligada cada vila a tenir llestos una companyia.

Aquesta soldadesca va anar passant per diferents vicissituds al llarg de la història; canviant de nom: Somatens, Voluntaris Honrats, Voluntaris Realistes, i prohibint-se i autoritzant-se en diverses ocasions, fins que,el 1859, el Consell General de la Vila, votava la transformació d'aquesta festa de la Soldadesca en festa de Moros i Cristians.

Els Mosqueters, malgrat ser una filà cristiana, s'integra en el bàndol moro, per la seua condició d'haver de tancar la desfilada, com havia fet sempre en la antiga festa de la Soldadesca.

Des de llavors fins ara, la filà ha tingut una llarga trajectòria en la festa mora-cristiana, festa que és un reflex viu dels diferents moments històrics de la Vila i un tresor que hem de perpetuar.